Project Description

Koksartroza je degenerativno oboljenje zgloba kuka.U početnim fazama dolazi do gubitka zglobne hrskavice, sužavanja zglobnog prostora, a potom i do pojave osteofita-novog stvaranja kosti. U krajnjim fazama dolazi do oštećenja glave butne kosti i ukočenja zgloba.

 Koji su simptomi koksartroze?

Pacijenti se žale na bol u preponi koji se javlja prilikom hoda. Bol je obično praćen ograničenom pokretljivošću u zglobu kuka. Često se javlja grč okolnih mišića, što može da bude praćeno bolovima i u miru. Zbog ograničene pokretljivosti i bola hod postaje nepravilan, može da se javi skolioza, kao i bol u lumbalnoj kičmi ili kolenima zbog poremećene šeme hoda i narušene statike.

Kako se leči koksartroza?

U početnim fazama oboljenja primenjuje se fizikalna terapija, preparati glukozamin-sulfata i nesteroidni antiinflamatorni lekovi koji umiruju bol. U ranoj artrozi kuka veoma dobar efekat može se postići primenom hijaluronske kiseline ili plazme obogaćene trombocitima (PRP) u zglob kuka. Davanje hijaluronske kiseline i PRP-a vrši se pod kontrolom ultrazvuka, čime se omogućava precizna aplikacija u sam zglob. Primenom hijaluronske kiseline i PRP-a se može postići odlaganje hirurške intervencije i značajna popravka kvaliteta života pacijenta.

Kada se operiše koksartroza?

Ugradnja totalne endoproteze kuka radi se u onim slučajevima koksartroze kada svi drugi primenjeni konzervativni načini lečenja ne daju odgovarajuće rezultate. Dakle, nalaz na rendgenskom snimku može da ukaže na težinu koksartroze, ali on sam po sebi nije dovoljan da bi se postavila indikacija za operativno lečenje.

Terapija koksartroze injekcijama hijaluronske kiseline