Laser je jedan od nezaobilaznih savremenih aparata koji se već dugo primenjuje u medicini. Laseroterapija u fizikalnoj terapiji koristi se kao procedura u lečenju povreda, bolnih stanja, ali i neuroloških oboljenja kao bezbolni, neinvanzivni metod koji daje efikasne rezultate.

Sam naziv laser zapravo potiče od izraza Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Drugim rečima, korišćenje lasera odnosi se na upotrebu pojačanje svetlosti kroz stimulisanu emisiju zračenja. Iako otkriće lasera datira još od polovine prošlog veka, njegova primena pristutna je u medicini oko trideset godina unazad.

Danas je laser nezamenljivo sredstvo koje se koristi različitim granama medicine – od hirurgije, preko fizikalne medicine, pa do dermatologije. Laseroterapija koja se primenjuje u fizikalnoj medicini zauzela je svoje mesto veoma visoko na listi nezaobilaznih metoda lečenja bolnih stanja i različitih mišićno-koštanih povreda. Razlog tome jeste što laserski zraci različitih talasnih dužina prodiru kroz slojeve kože i duboko dopiru do oštećenih tkiva. Zatim, pomenuta oštećena tkiva reaguju na lasersku stimulaciju. Laserski zraci lociraju oštećene ćelije, ne utičući na zdrave koje se nalaze u okolini, a stimulacija direktno doprinosi rapidnom oporavku nakon povreda, kao i pobošanju bolnih stanja.

Šta je laseroterapija?

laseroterapija bol u kolenu

 

Smanjenjem bola i regulacijom ćelijske funkcije laseroterapija, kao što smo već pomenuli, predstavlja nezaobilaznu proceduru u savremenoj fizikalnoj terapiji za tretiranje različitih bolnih stanja. Dejstvo laseroterapije u velikoj meri zavisi od snage lasera, odnosno od primenjenje doze laserske energije, zato je veoma važno da pregled, dijagnostiku i terapiju određuje stručno lice – lekar specijalista kako biste dobili masimalne efekte laseroterapije.