Intraartikularne injekcije su veoma efikasan način za rešavanje različitih problema sa zglobovima.

Punkcija zgloba, odnosno uklanjanje tečnosti iz zglobne šupljine se radi u dijagnostičke i terapijske svrhe.

Kod otečenih zglobova samo uklanjanje viška tečnosti dovodi do smanjenja istezanja zglobne kapsule i u velikoj meri redukuju bol kojii pacijenti osećaju. Kada dijagnoza nije jasna sadržaj koji je dobijen iz zgloba se može analizirati i pružiti niz korisnih informacija za ostavljanje definitivne dijagnoze. Primenom lekova direktno u zglob postiže se davanje preparata direktno u mesto gde se nalazi ptološki proces čime se obezbeđuje visoka efikasnost i redukuju se eventualni sistemski neželjeni efekti koji bi se dobili ako bi se lek primenjivao sistemski.

Kako se izvodi punkcija zgloba?

Nakon pažljive dezifenkcije daje se lokalni anestetik koji redukuje osećaj bola na minimum. Potom se pod kontrolom ultrazvuka u zglob uvodi igla. Na ovaj način se omogućava  minimala trauma,  i precizno aplikovanje leka na mesto gde je to potrebno.

Kontrolisane punkcije su značajno komotnije za pacijenta, ali i za lekara i doprinose značano boljem uspehu pimenjene terapije. Bol koji se oseća je obično vrlo blag i kratkotrajan.

Da li se očekuje bol nakon punkcije zgloba?

Kod većine pacijenata se javlja olakšanje tegoba, odmah nakon terapije. Naročito kod pacijenata koji su imali veliki izliv u zglobu i trpeli značajne bolove,  nakon punkcije bol se dramatično smanjuje i značajno se povećava pokretljivost.

Da li se može istovremeno uradi punkcija zgloba i primena leka u zglob?