Jedna od fizikalnih terapija koja daje efikasne rezultate kod pacijenata sa različitim mišićno-koštanim problemima jeste ultrazvučna terapija. Moramo da napomenemo da je pre svake fizikalne terapije veoma važno da se najpre uradi pregled, koji u našoj ordinaciji obavlja lekar specijalista sa dugogodišnjim iskustvom, kako bi se tačno dijagnostikovao problem koji treba otkloniti. Tek nakon jasno postavljene dijagnoze određuje se vrsta fizikalne terapije koja će dati najbolje rezultate. Kada je reč o terapiji, ona neretko obuhvata nekoliko različitih terapijskih metoda kako bi se za što kraće vreme došlo do maksimalnih rezultata i kako bi poboljšanje kod naših pacijenata što brže usledilo. Jedna od tih metoda jeste upravo terapija ultrazvukom koja podrazumeva primenu zvučnih talasa u terapeutke svrhe.

Kao samostalna, ili kao dodatna terapijska metoda ultrazvučna terapija pokazala se kao jedna od efikasnijih procedura koja za kratko vreme daje veoma dobre rezultate u poboljšanju različitih stanja, a posebno kod pacijenata nakon povreda.

Ultrazvučna terapija je siguran i pouzdan metod za tretiranje različitih stanja. Napominjemo da je ovaj vid terapije potpuno bezbolan i veoma prijatan za pacijente.

Na koji način deluje ultrazvuk?

ultrazvučna terapija ultrazvuk

Kao posledica apsorpcije ultrazvučnih talasa dolazi do zagrevanja tkiva i ubrzanja protoka krvi. Ultrazvuk povećava propustljivost ćelijskih membrana, omogućavajući lokalnu aplikaciju lekova na tretirano mesto – ultrasonofroreza.

Takođe, ultrazvučni talasi vrše masažu mišića, ligamenata i tetiva, čime dovode do opuštanja tretiranih struktura. Ultrazvuk ispoljava analgentski efekat (protiv bola), deluje protivupalno, smanjuje mišićni spazam i pospešuje zarastanje tetiva posle povreda