Bol u kolenu može da ima brojne uzroke. On može da potiče iz samog zgloba kolena, ali može da bude porekla iz okolnih tetiva, sluznih kesica ili mišića. Bol može da bude izražen samo prilikom hoda, ili se pak kod nekih bolesti javlja čak i u mirovanju.

Šta najčešće muči pacijente kada je reč o bolu u kolenu?

Kod većine pacijenata bol se javlja prilikom hoda odnosno oslanjanja na nogu. Bol koji se javlja u mirovanju je ozbiljniji simptom i skoro uvek zahteva pregled od strane lekara. Bol može biti praćen otežanim savijanjem kolena, ukočenošću, a nekada se javlja i otok zgloba. Kod degenerativnih bolesti se javlja pucketanje prilikom pokreta kolena, koje kod uznapredovale bolesti može da da bude i jasno čujno. Kod nekih bolesti koleno je toplo, nekada i crveno.

Kada se treba obratiti lekaru?

Uvek kada ne možete da se oslonite na nogu ili ako je koleno nestabilno, uvek kada je koleno otečeno, kada ne možete u potpunosti da opružite ili ispravite koleno, kada je prisutna povišena temepratura, crvenilo ili jak bol u kolenu. Lekaru se treba obrati i nakon povrede kolena koje su povezane sa jakim bolom.

Pet načina kako da sebi pomognete ako imate bol u kolenu

  1. Kratkotrajno mirovanje: Naročito nakon povrede ili drugog iznenadnog bola u kolenu kratkotrajno mirovanje utiče na smanjenje