INTERNA MEDICINA je specijalnost u medicini koja se bavi analizom, detaljnim proučavanjem, prevencijom i lečenjem bolesti unutrašnjih organa. Sam naziv interna medicina i sam objašnjava da je reč o unutrašnjim (internim) organima kojima se ova grana medicine bavi. Ona se odnosi na bolesti srca, krvi i krvnih sudova, pluća, organa za varenje, bubrega i drugih. A kako bi kod čoveka svaki od ovih organa radio savršeno, veoma je važno je posmatrati ih sve, odnosno telo i organizam u celini. Upravo zbog toga se za internu medicinu kaže da je ona “kraljica medicine”.

Iako pacijenti često internu medicinu povezuju sa bolestima srca i krvnih sudova, ona proučava sve organe i sisteme, pojedinačno i u celosti. Ali, razlog zašto pacijenti povezuju internu medicinu, najčešće sa kardiologijom leži u činjenici da naša zemlja, ali i mnoge druge u svetu, imaju zabrinjavajuću statistiku kada govorimo o smrtnosti izazvanoj kardiovaskularnim oboljenjima, dijabetesom, moždanim udarom i drugim malignim bolestima. Zbog toga je od presudnog značaja preventivni pregled lekara interniste koji ranom dijagnostikom, svojom ekspertizom, terapijom i vašom promenom načina života može značajno da utiče na vaš bolji kvalitet života i njegovu dugovečnost.

Kao lekare sa dugogodišnjim iskustvom u svojim oblastima medicine, veoma nas raduje vest da je poslednjih godina ova statistika poljuljana, zahvaljujući svesti naših pacijenata o uticaju zdravog života na prevenciju bolesti, koji podrazumeva kvalitetnu ishranu, redovan san i redovnu fizičku aktivnost.

“Bolje sprečiti nego lečiti”, je zlata vredna izreka koju od davnina koristimo u našem narodu, a mi bismo dodali da je istinita.

Međutim, neke bolesti se javljaju bez obzira na zdrav način života koji vodite, a glavni krivac su genetska predispozicija i faktori spoljašnje sredine. No, dobra vest je što se preventivnim pregledom, takozvanim godišnjim skriningom mogu rano dijagnostikovati bolesti i u tom slučaju je izlečenje moguće u čak 90% slučajeva!
Dakle, zdrav način života i preventivni pregled čuvaju vaše zdravlje i produžavaju vaš život. A da bismo došli do rane dijagnostike koja je osnova za utvrđivanje rizika od nastanka složenih bolesti, ključnu ulogu igra internistički pregled, odnosno lekar specijalista interne medicine!

Šta radi lekar interne medicine?