Bol u zglobu je jedna od najčešćih tegoba koja muči ljude starije od 40 godina. Kada se urade ispitivanje o prisustvu bola u zglobovima, trećina odraslih će prijaviti da je u poslednjih mesec dana imala bol u nekom zglobu. Kod mlađih ljudi bol je obično vezan za povrede zglobova, a ređe je uzrokovan autoimunskim bolestima. Kod pacijenata starijih od 40 godina bol najčešće izazivaju degenerativna oboljenja zgloba koja su povezana sa oštećenjem hrskavice, ali i drugih struktura zgloba.

Ređe bol izaziva taloženje kristala mokraćne kiseline (giht), autoimunski procesi (reumatoidni artritis, sistemske bolesti vezivnog tkiva), infekcije, tumori i drugi uzročnici. Bol nekada ne potiče od samog zgloba, već od okolnih struktura, ali pacijent ima utisak da ga boli zglob. Tipičan primer je bol u ramenu koji u najvećem broju slučajeva potiče iz okolnih tetiva, a ne iz samog zgloba ramena.

bol u zglobu lečenje

Kako izgleda kad boli zglob?

Bol u zglobu može da izgleda vrlo različito u zavisnosti od toga šta je dovelo do oštećenja zgloba.
Bol nakon povrede: Obično se radi o jakom bolu, pacijenti su skoro uvek svesni momenta kada se povreda dogodila. Neretko je bol praćen otokom zgloba, često je zglob topao, a mirovanje olakšava bol.

Bol kod degenerativnog oštećenja zgloba odnosno kod artroze ili osteoartritisa: Kod većine pacijenata koji imaju degenerativna oštećenja zgloba bol nastaje postepeno. Kada je u pitanju artroza kolena najčešće se prvo javlja bol prilikom hoda niz stepenice. Često postoje i duži periodi bez bola. Kod većine pacijenata nakon većeg opterećenja dolazi do naglog pogoršanja tegoba i tada može da dođe do otoka kolena. Artoza šaka obično počinje pojavom bolnih čvorića na prstima. Artroza kuka najčešće počinje bolom u preponi koji se dalje širi na spoljašnju i zadnju stranu kuka.

Bol u reumatoidnom artritisu i drugim autoimunskim bolestima: Bol je izraženiji tokom noći i jutra. Nekada može da počne postepeno i da se vremenom pogoršava, a nekada može da nastane akutno, odnosno da se pacijent probudi sa vrlo ozbiljnim bolom. Bol je praćen dug