Da li postoje naučni dokazi za primenu glukozamin sulfata u terapiji degenerativnih bolesti zglobova?

G lukozamin je suplement koji ima najviše naučnih dokaza o efikasnosti za lečenje osteoartroze odnosno degenerativnih bolesti zglobova. Glukozamin je složeni šećer koji se u velikoj meri nalazi u zglobovima, hrskavici i vezivnom tkivu i vrlo je važan za njihovo pravilno funkcionisanje.

Neki preparati glukozamina imaju visoku čistoću, pokazuju dobru efikasnost i registrovani su kao lekovi za lečenje osteartritisa. Efikasnost glukozamina je slična efikasnosti nesteroidnih antiinflamatornih lekova za ublažavanje bola, a ima i studija koje pokazuju da je čak i veća. Međutim glukozmin deluje sporo i efekti njegove primene se procenjuju nakon 3 meseca kontinuirane upotrebe. Glukozamin je preporučen i od strane svetskih autoriteta kao lek za terapiju osteoartritisa. Inače, pokazano je da kontinuirana primene glukozamina tokom nekoliko godina u značajnoj meri smanjuje propadanje hrskavice što zapravo pokazuje da glukozamin deluje na sam tok bolesti.

Glukozamin se unosi u obliku tableta, praška koji se rastvara u vodi ili u obliku kapsula. Uvek treba voditi računa da u preparatu koji uzimate bude 1500mg glukozamina, jer je to doza koja je pokazala efikasnost u kliničkim studijama.

Glukozamin je generalno bezbedan za primenu tokom dužeg vremenskog perioda. Jedino se kod nekih osoba javlja osećaj mučnine nakon uzimanja preparata i kod njih se preporučuje davanje glukozamina posle jela, a nekada se doza od 1500mg može podeliti u 2 ili 3 doze kao bi se povećala podnošljivost. Najviše dokaza preparati glukozamina imaju za lečenje artroze kolena, međutim efikasnost se može očekivati kod svih sinovijalnih zglobova (kuk, šake itd).

INJEKCIJE HIJALURONSKE KISELINE

Davanjem hijaluronske kiseline u zglobove, oporavlja se izgubljena funkcija sinovijske tečnosti, smanjuju se zapaljenski procesi i ublažava napredovanje daljih degeneracija.

SAZNAJTE VIŠE

TERAPIJA KRVNOM PLAZMOM (PRP)

Plazma bogata trombocitima eleminiše bol i otok u zglobovima, smanjuje jutarnju ukočenost u zglobovima i povećava obim pokreta zgloba. Posebno je efikasna pri oporavku nakon sportskih povreda.

SAZNAJTE VIŠE

TERAPIJA CELLULAR MATRIX-OM

Cellular Matrix je preparat u kojem su objedinjenje plazma obogaćena trombocitima (PRP) i hijaluronska kiselina, koji snažno podstiče ubrzanu regeneraciju i efikasno uklanja bol.

SAZNAJTE VIŠE
ZAKAŽITE VAŠ PREGLED

AKCIJA!

ISKORISTITE 25% POPUSTA NA PREGLED REUMATOLOGA + ULTRAZVUK!

Ultrazvuk pruža precizne informacije o stanju vaših zglobova, omogućava brzu dijagnozu i primenu adekvatne terapije.

ZAKAŽITE VAŠ PREGLED