Elektroterapija je segment fizikalne terapije koji se odnosi na terapiju baziranu na primenu različitih vrsta električnih struja u cilju lečenja određenih stanja ili povreda pacijenata. Kao jedan visokoefektivnih tretmana, elektroterapija funkcioniše tako što utiče na širenje krvnih sudova, pojačava cirkulaciju krvi i limfe što direktno pozitivno utiče na oporavak povređenih tkiva i smanjenje otoka.

Cilj elektroterapije jeste da se suzbiju zapaljenski procesi unutar tkiva, kao i da se otklone uzročnici koji dovode do pojave bola u tretiranim regijama. Stoga nije nimalo neobično da je elektoterapija sastavni deo fizikalne terapije kod pacijenata nakon različitih vrsta povreda ili pogoršanih stanja kako mišićnih tako i koštanih, jer pomaže bržem zaceljenju u oba slučaja.
Elektroterapija je posebno delotvorna kod sportskih povreda, povreda ligamenata i mišića, uganuća i izvrtanja zglobova, bolova u ramenima ili laktovima, artritisa, kao i kod bolova u lumbalnom ili vratnom delu kičmenog stuba. Zbog velikog opsega povoljnih efekata elektroterapija se vrlo često koristi u fizikalnoj terapiji kao samostalna vrsta terapije ili kao dopuna drugim vrstama terapije u cilju rapidnog oporavka pacijenata.

Šta je elektroterapija?

elektroterapija

Elektroterapija podrazumeva korišćenje električnih struja u svrhu lečenja pacijenata. Kretanjem elektriciteta prenosi se energija na tkiva i izazivaju se različiti povoljni efekti.
Na taj način smanjuje se zapaljenski proces i pomaže oporavak koji dovodi do smanjenja bola na tretiranim mestima.