Project Description

Rejnoov sindrom predstavlja pojavu modrila, bledila i crvenila prstiju šaka i stopala nakon izlaganju hladnoći. Bolest se javlja usled prekida cirkulacije koja nastaje zbog spazma (grča) krvnih sudova. Bledilo se javlja zbog smanjene cirkulacije, modrilo potom nastaje zbog nedostatka kiseonika, a crvenilo se javlja nakon ponovnog uspostavljanja cirkulacije. Kod teških oblika Rejnoovog sindroma nekada može doći do gangrene vrhova prstiju (izumiranja tkiva).

Rejnoov sindrom može biti bolest sama za sebe kada se najčešće naziva Rejnoov sindrom. Međutim, često se javlja kao simptom različitih autoimunskih bolesti, najčešće sistemske skleroze i sistemskog eritemskog lupusa i tada se naziva Rejnoov fenomen.

Koji su tipični simptomi?

Nakon izlaganja hladnoći dolazi do pojave bledila, modrila i crvenila prstiju, Promene mogu da se jave na skoro svim prstima, ili pak mogu da se jave na jednom ili dva prsta. Vrlo retko se promene javljaju na palcu. Nekada može da dodje i do pojave simptoma spontano odnosno bez izlaganja hladnoći. Promene su često praćenje izrazitim osećajem hladnoće šaka, nekada i jakim bolom. Kod pacijenata sa teškim oblicima bolesti na vrhovima prstiju se javljaju ranice, a vrlo retko može doći i do izumiranja tkiva vrhova prstiju.

Kada se obratiti lekaru?

Lekaru se treba obratiti uvek kad postoje simptomi karakteristični za Rejnoov sindrom jer se uvek mora isključiti razvoj sistemske autoimunske bolesti. Nakon obavljenog pregleda,  kod većine pacijenata je neophodno uraditi kapilaroskopiju (pregled kapilara pdod mikroskopom) i imunološke analize.

Lečenje Rejnoovog sindroma

Kao prvi korak se uvek savetuje odgovarajuće utopljavanje. Za lečenje se najčešće koriste lekovi koji šire krvne sudove (vazodilatatori). Većina ovih lekova smanjuje krvni pritisak i uzrokuje glavobolju što utiče da ih većina bolesnika relativno teško podnosi. Lokalno se može koristiti nitroglicerin u obliku masti, ali i ovako primenjen često izaziva glavobolju.