Bol u kuku može da potiče iz samog zgloba kuka, zatim iz okolnih tetiva, sluznih kesica, butne kosti, ili pak da se projektuje iz kičme. Bol u preponi, odnosno prednjoj strani kuka najčešće potiče od osteoartritisa odnosno koksartroze, zatim koksitisa, odnosno zapaljenja zgloba kuka, nekada potiče od preponske kile ili uvećanih limfnih žlezda u preponi.

Bol sa spoljanje strane kuka najčešće potiče od trohanteričnog burzitisa, zapaljenja pripoja srednjeg glutealnog mišića, kompresije na bočni butni kožni nerv ili se pak projektuje iz kičme.

Bol sa zadnje strane kuka se javlja zbog zapaljenja ishioglutealne burze, zapaljenja sakroilijačnog zgloba ili se projektuje iz kičme.

Koksartroza

Bol kod koksartroze se javlja u preponi, obično prilikom hoda. Bol je praćen ograničenom pokretljivošću. Često se javlja i grč mišića unutrašnje strane buta. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, radiografije i po potrebi ultrazvučnog pregleda.

U početnim fazama koksartroza može vrlo uspešno da se leči primenom hijaluronske kiseline. Više o koksartrozi pročitajte ovde.

Koksitis

Koksitis je zapaljenje zgloba kuka. Najčešće se javlja kod pacijenata koji boluju od tzv. seronegativnih spondiloartropatija. Uvek, kada kod mladih pacijenata, naročito muškaraca, ostoji bol u kuku mora se isključiti sumnja na koksitis. Tada je obavezno uraditi ultrazvučni pregled kako bi se utvrdilo da li postoji izliv u zglobu kuka.

Trohanterični burzitis