Project Description

Sindrom karpalnog tunela nastaje zbog pritiska na središnji nerv prilikom prolaska kroz karpalni tunel-uzani prostor u predelu šake. Zbog povećanog pritiska javlja se otok nerva; dolazi prvo do oštećenja vlakana koja sprovode čulne nadražaje. Kako bolest napreduje dolazi do oštećenja motornih vlakana koja su odgovorna za pokretanje mišića i funkciju šake.

Koji su simptomi sindroma karpalnog tunela?

Pacijenti se najčešće žale na trnjenje u šaci, koje je često praćeno bolom. Nekad se bol može širiti do lakta, pa čak i ramena. Tegobe su najizraženije tokom noći i ranog jutra. Pacijenti moraju često da ustaju iz krevete, da protresu šake (što delimično oslobađa nerv od pritiska). Nekada imaju osećaj da su šake otečene, iako objektivno otok ne može da se vidi.

Kod uznapredovalih slučajeva dolazi do atrofije mišića šake, smanjenje snage stiska što je često praćeno nemogućnošću vršenja finih radni, otežano je hvatanje predmeta, predmeti često ispadaju iz ruku.

Koji su razlozi za nastanak sindroma karpalnog tunela?

Sindrom karpalnog tunela je češći kod žena jer one imaju anatomski manji karpalni kanal pa je porast pritiska u kanalu značajno češći. Gojaznost je takođe veoma važan faktor rizika. Naporan fizički rad, ili pak ponavljani pokreti (kakvi se često prave dok se radi za računarom) mogu da budu okidač za razvoj sindroma.
Dijabetes često dovodi do sindroma karpalnog tunela. Čak i samo insulinska rezistencija može da bude odgovorna za nastanak sindorma kapralnog tunela. Različite druge endokrine bolesti su povezne sa nastankom sindroma.
Sindrom može biti i prvi znak nastanka reumatoidnog artitisa ili pak sistemske bolesti vezivnog tkiva. Iz tog razloga kod svih pacijenata sa sindromom karpalnog tunela neophodan je pregled reumatologa i isključivanje potencijalno ozbiljnih razloga za nastanak sindroma karpalnog tunela.

Kako se postavlja dijagnoza sindroma karpalnog tunela?

Dijagnoza sindroma karpalnog tunela može se postaviti na osnovu kliničkog pregleda i tipičnih podataka koji se dobijaju od pacijenta.

Ultrazvukom se može uočiti otok nerva i mogu se isključiti tumorski procesi