Reumatolog, Reumatološki pregled, Reumatologija

 

Reumatolog se bavi oboljenjima kostiju, zglobova, mišića i mekih tkiva. Pored toga, reumatolog leči sistemske bolesti vezivnog tkiva, vaskulitise (zapaljenje krvnih sudova) i generalizovana bolna stanja. Najšešće reumatske bolesti su posledica degeneracije hrskavice (gonartroza, koksartroza, degenerativne bolesti kičmenog stuba) i kod većine pacijenata glavni su razlog za posetu reumatologu. Zapaljenske bolesti zglobova-artritisi su česta oboljenja koja uvek zahtevaju lečenje kod reumatologa.

Reumatolog se bavi lečenjem degenerativnih bolesti zglobova, zapaljenskih bolesti zglobova(artrtis) i sistemskim bolestima vezivnog tkiva

Kada se treba obratiti reumatologu?

 

Reumatologu se treba obrati kada postoji bol, otok ili crvenilo zglobova. Naročito ako su praćeni i drugim simptomima, kao što je gubitak u težini, opšta slabost, malaksalost, povišena temperatura ili promene po koži. Takođe, uvek kad se sumnja na sistemsku bolest vezivnog tkiva, vaskulitis ili druge bolesti zglobova, mišića i kostiju potrebno je obaviti i pregled reumatologa. Različiti bolni sindromi (bol u vratu, ramenu, kolenu, kuku itd., generalizovna bolna stanja) su takođe razlog za posetu reumatologu.

 

Kako izgleda pregled reumatologa?

 

Pregled reumatologa je kompleksan i sastoji se iz nekoliko elemenata. Nakon detaljno uzetih podataka od pacijenta i uvida u donesenu medicinsku dokumentaciju pristupa se pregledu.  Posmatra se držanje i način hoda pacijenta, vrši se inspekcija kože i vidljivih sluznica, potom se obavlja opšti internistički pregled, zatim se pristupa pregledu zglobova, mišića, kičmenog stuba i radi orijentacioni neurološki pregled.

Neretko, radi dobijanja detaljnijih informacija reumatolog kao deo pregleda vrši ultrazvučni pregled zglobova

 

Kako se pripremiti za reumatološki pregled?

 

Na pregled treba poneti medicinsku dokumentaciju koju posedujete, spisak lekova koje uzimate, kao i snimke sa rendgena, skenera ili magnetne rezonace ukoliko ih posedujete.  Kada se na pregled reumatologa dolazi zbog sumnje na zapaljensku reumatsku bolest ili sistemsku bolest vezivnog tkiva poželjno je uraditi brzinu sedimentacije, C reaktivni protein, krvnu sliku, opštu biohemiju i pregled urina. 

 

Zakažite pregled:

Reumatologija i fizikalna terapija

Naš ekspertski tim posvećen je dobrobiti pacijenta. Našim pacijentima je na raspolaganju reumatološka ordinaciju,savremena ultrazvučna dijagnostika, fizikalna terapija, PRP terapija, injekcije hijaluronske kiseline, akupunktura i celokupna rehabilitacija reumatoloških pacijenata. 

Kontakt podaci

    Poliklinika Pekic Beograd

    Bulevar Zorana Đinđića 123g

Trenutni popusti:

No news available.