Gonartroza

 

Gonartroza

 

Šta je gonartroza?

Gonartroza je degenerativna bolest kolena koja je praćena propadanjem hrskavice, ali i oštećenjem drugih struktura kolena

Zbog čega nastaje gonartroza?

Nastanak gonartroze je nesumnjivo vezan za proces starenja. Međutim važnu ulogu u nastanku koksartroze imaju genetski faktori, telesna težina, prethodne povrede kolena, kao i prisustvo drugih bolesti. Prekomerna telesna težina je jedan od najvažnijih faktora koji dovodi do preranog razvoja artroze kolena. Povrede meniskusa, ukrštenih veza, operacije kolena u mladosti su sve faktori rizika koji dovode do ranijeg nastanka gonartoze. Pacijentki koji imaju reumatoidni artritis ili druge zapaljenske bolesti zglobova takođe su u većem riziku za rani nastanak artroze.

 

Koji su simptomi gonartroze?

Glavni simptom gonartroze je bol u kolenu koji se javlja prilikom kretanja. Rani znak gonartroze je bol koji se javlja prilikom silaska niz stepenice. Pacijenti često imaju osećaj pucketanja u kolenima, a kada gonartroza uznapreduje može se javiti otok kolena.

 

Kako se leči gonartroza?

U početnim fazama gonartoze mogu se primenjivati preparati glukozamina koji se piju, zatim se mogu koristiti lokalne antireumatkse masti i oralno se primenjuju nesteroidni antiinflamatorni lekovi.  Vrlo je važno jačati mišiće koji stabilizuju koleno i redukovati telesnu težinu. Kada bol ne prolazi na primenu ovih mera u koleno se primenjuju preparati hijaluronske kiseline i plazma bogate trombocitima (Cellular Matrix). Primena ovih lekova oslobađa pacijente bola tokom više meseci. Za vrlo teške gonartroze koje ne reaguju na drugu terapiju lečenje se sprovodi hiruško lečenje

 

Zakažite pregled:

Reumatologija i fizikalna terapija

Naš ekspertski tim posvećen je dobrobiti pacijenta. Našim pacijentima je na raspolaganju reumatološka ordinaciju,savremena ultrazvučna dijagnostika, fizikalna terapija, PRP terapija, injekcije hijaluronske kiseline, akupunktura i celokupna rehabilitacija reumatoloških pacijenata. 

Kontakt podaci

    Poliklinika Pekic Beograd

    Bulevar Zorana Đinđića 123g

Trenutni popusti:

No news available.