Bol u vratu

 

Bol u vratu

Bol u vratu je veoma raširen problem. Smatra se da oko 2/3 odraslih ima tokom života bar jednu epizodu bola u vratu koji traje najmanje 3 meseca. Bol u vratu se češće javlja kod žena i najčešće nije izzvan ozbiljnim uzrocima. Bol u vratu može da potiče od preloma pršljena, spondiloze vratne kičme, spazma mišića vrata ili pak nije povezan sa poznatim uzrocima.

Prilikom dijagnostikovanja bola u vratu uvek je važno isključiti potencijalno ozbiljne uzročnike bola-u većini slučajeva se to postiže kliničkim pregledom, ali nekada se moraju koristiti i dodatne dijagnostičke metode.

Nespecifičan bol u vratu je veoma čest, obično je umerenog intenziteta. Nekada je udružen sa glavoboljom, a mišići vrata su često u spazmu. Pregledom se ne otkriva neurološki ispad. U akutnoj fazi bola se primenjuju analgetici, a često se pacijent uključuje i u program fizikalnog lečenja. Od ključne važnosti su vežbe za vrat, koje na duži rok redukuju bol i vraćaju punu funkcionalnost.

Bol u vratu udružen sa radikulopatijom

Pritisak na nervne korenove u vratnoj kičmi (najčešće diskusom) izaziva bol u vratu koji je ozbiljniji od nespecifičnog bola, a često se širi u jednu ili obe ruke. Bol može da bude praćen gubitkom osećaja ili pojavom trnjenja u regionima koji su intervisani zahvaćenim nervom. U teškim slučajevima mogu da se jave i slabosti mišića koje inerviše zahvaćeni nerv. Dijagnoza se postavja kliničkim pregledom, ali je često neophodno uraditi elektromiografiju ili mgnetnu rezonancu kako bi se utvrdio stepen oštećenja. Lečenje se sprovodi primenom analgetika, zatim lekova koji deluju na neuropatski bol, primenom fizikalne terapije i akupunkture.

 

 

 

Zakažite pregled:

Reumatologija i fizikalna terapija

Naš ekspertski tim posvećen je dobrobiti pacijenta. Našim pacijentima je na raspolaganju reumatološka ordinaciju,savremena ultrazvučna dijagnostika, fizikalna terapija, PRP terapija, injekcije hijaluronske kiseline, akupunktura i celokupna rehabilitacija reumatoloških pacijenata. 

Kontakt podaci

    Poliklinika Pekic Beograd

    Bulevar Zorana Đinđića 123g

Trenutni popusti:

No news available.