Akupunktura je jedna od najčešće korišćenih tehnika tradicionalne, kineske medicine, koja se kao metoda lečenja razvila u drevnoj Kini pre oko 5.000 godina. Sa velikim poštovanjem prema vekovnim rezultatima ove metode lečenja, naša ordinacija spojila je ovu tradicionalnu tehniku i priznate lekare specijaliste koji na stručan način primenjuju ovaj vid lečenja u cilju poboljšanja celokupnog zdravstvenog stanja naših pacijenata.

Akupunktura se u Evropi primenjuje od XVII veka, dok je danas koriste kao jedan od najčešćih vidova alternativnog lečenja. Ali, ne samo alternativnog, već i kao dodatak standarnom lečenju određenih zdravstvenih stanja. U prilog rezultatima koje daje akupunktura govori i podatak da je Svetska Zdravstvena Organizacija zvanično priznala akupunkturu 1929. godine. Kada je reč o našoj zemlji, akupunktura se u Srbiji koristi od
1934. godine, a Sekcija za akupunkturu Srpskog Lekarkog Društva postoji od 1977. godine.

Šta je akupunktura?

Sama reč akupunktura nastala je od latinske reči acus, što znači igla u pungere što znači ubosti, a ovo jasno definiše da je reč o tehnici ubadanja pacijenata u veoma precizno određene tačke tankim iglicama. Ova metoda sastoji se od ubacivanja iglica u određena, pomenuta mesta koja se nazivaju akupunkturne tačke, a koje su po svojim osobinama različite od okoline (imaju niži električni otpor). Na stimulisanje nervnih završetaka koji se nalaze ispod površine kože, organizam reaguje i na taj način, on sam postiže izgubljeni balans, koji za posledicu ima pojavu određenih bolesti.
Moramo da napomenemo da je veoma važno da se tehnika akupunkture radi od strane proverenog i sertifikovanog lekara koji će precizno odrediti tačke uboda na osnovu indikacije i celokupnog stanja vašeg organizma.

Akupunktura i akupunkturne tačke