Infiltracija kortikosteroidima-blokada

 

Infiltracija kortikosteroidima-blokada

Primena lokalnih preparata kortikosteroida koristi se vrlo široko u reumatologiji.  Kortikosteroidi  se primenjuju kod inflamiranih artroza, zatim kod zapaljenja tetiva, burzi ili samog zgloba. Primena kortikosteroida obavlja se pod kontrolom ultrazvuka kako bi se obezedila maksimalna moguća preciznost i postigli najbolji rezultati.

Kortikosteroidi se mogu primeniti direktno u zglob, ali se primenjuju i u meka tkiva, omotače tetiva, direktno u sluzne kesice.

Danas postoji čitav niz kostikosteroida i njihov odabir zavisi od vrste patološkog procesa koji tretiramo.

Indikacije za primenu kortikosteroida su sledeće: artritis, inflamirana artroza, tendinitis, burzitis, sindrom karpalnog tunela i tako dalje.

Vrlo brzo nakon primene kortikosteroida dolazi do povlačenja otoka, bola i crvenila. U zavisnosti od vrste patološkog procesa, nekada samo jedna primena kortikosteroida dovodi do izlečenja. Kortikosteroide u isto mesto ne bi trebalo primenjivati isuviše često. Ovo naročito važi za primenu kortikosteroida u zglobne šupljine, jer je pokazano da ako se primene u isti zglob češće od 3-4 puta godišnje da mogu imati negativne efekte na zglobnu hrskavicu.

Nakon primene kortikosteroida kod osetljivih osoba može se javiti crvenilo lica i osećaj toplote. Pacijenti koji imaju loše regulisan krvni pritisak mogu imati skokove arterijske tenzije, ali se to obično lako rešava modifikovanjem terapije koju uzimaju. 

 

Zakažite pregled:

Reumatologija i fizikalna terapija

Naš ekspertski tim posvećen je dobrobiti pacijenta. Našim pacijentima je na raspolaganju reumatološka ordinaciju,savremena ultrazvučna dijagnostika, fizikalna terapija, PRP terapija, injekcije hijaluronske kiseline, akupunktura i celokupna rehabilitacija reumatoloških pacijenata. 

Kontakt podaci

    Poliklinika Pekic Beograd

    Bulevar Zorana Đinđića 123g

Trenutni popusti:

No news available.