Punkcija zgloba

 

Intraartikularne injekcije su veoma efikasan način za rešavanje različitih problema sa zglobovima. Punkcija zgloba, odnosno uklanjanje tečnosti iz zglobne šupljine se radi u dijagnostičke i terapijske svrhe. Kod otečenih zglobova samo uklanjanje viška tečnosti dovodi do smanjenja istezanja zglobne kapsule i u velikoj meri redukuju bol kojii pacijenti osećaju. Kada dijagnoza nije jasna sadržaj koji je dobijen iz zgloba se može analizirati i pružiti niz korisnih informacija za ostavljanje definitivne dijagnoze.  Primenom lekova direktno u zglob postiže se davanje preparata direktno u mesto gde se nalazi ptološki proces čime se obezbeđuje visoka efikasnost i redukuju se eventualni sistemski neželjeni efekti koji bi se dobili ako bi se lek primenjivao sistemski.

Kako se izvodi punkcija zgloba

Nakon detaljne dezifenkcije daje se lokalni anestetik koji redukuje osećaj bola na minimum. Potom se pod kontrolom ultrazvuka u zglob uvodi igla. Punkcija pod kontrolom ultrazvuka omogućava da se sa minimalnom traumom lek da vrlo precizno na mesto gde je to potrebno. Kontrolisane punkcije su značajno komotnije za pacijenta, ali i za lekara i doprinose značano boljem uspehu pimenjene terapije. Bol koji se oseća je obično vrlo blag i kratkotrajan.

Da li se očekuje bol nakon punkcije zgloba?

Kod većine paijenata nakon punkcije se javlja olakšanje tegoba. Naročito kod pacijenata koji su imali veliki izliv u zglobu i trpeli značajne bolove, odmah nakon punkcije bol se dramatično smanjuje i značajno se povećava pokretljivost.

Da li se može istovremeno uradi punkcija zgloba i primena leka u zglob?

U većini slučajeva ove dve procedure se rade u isto vreme. Kroz istu iglu kojom je vršena punkcija primenjuje se i lek u koleno, tako da nije neophodno imati dva uboda.

Kako se treba ponašati nakon punkcije?

Idealno je da se nakon punkcije zgloba i primene leka miruje naredna 24 sata. Na taj način se zglob rastereti i omogući maksimalno delovanje primenjenog leka. Naredna 2-3 dana treba se poštedeti od fizičkih aktivosti visokog intenziteta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zakažite pregled:

Reumatologija i fizikalna terapija

Naš ekspertski tim posvećen je dobrobiti pacijenta. Našim pacijentima je na raspolaganju reumatološka ordinaciju,savremena ultrazvučna dijagnostika, fizikalna terapija, PRP terapija, injekcije hijaluronske kiseline, akupunktura i celokupna rehabilitacija reumatoloških pacijenata. 

Kontakt podaci

    Poliklinika Pekic Beograd

    Bulevar Zorana Đinđića 123g

Trenutni popusti:

No news available.