Injekcije hijaluronske kiseline

 

Hijaluronska kiselina je supstanca u obliku gela koja je sastavni deo sinovijske tečnosti koja se nalazi u unutašnjosti zgloba. Njena funkcija je da „podmazuje“ zglob, odnosno da omogući nesmetani kontakt dve zglobne površine. Hijaluronska kiselina vrši i ulogu u amortizaciji stresa koji trpi zglob, a ima veliki značaj i u snabdevanju hrskavice hranljivim materijama. Hijaluronska kiselina smanjuje i stvaranje proinflamatornih citokina-supstance koje izazivaju zapaljenje i oštećenje zgloba. Iz tog razloga hijaluronska kiselina smanjuje propadanje zglobne hrskavice i ima veliku ulogu u prevenciji oštećenja zgloba.

Tokom starenja dolazi do pada proizvodnje hijaluronske kiseline u zglobovima. Takođe se menjaju i njena viskoelastična svojstva pa ona delom gubi svoju funkciju šok apsorbera i ’’podmazivača’’ zglobova.

Davanje hijaluronske kiseline u zglobove oporavlja se izgubljena funkcija normalne sinovijske tečnosti, smanjuje se proizvodnja proinflamatornih citokina i delom ublažava napredovanje degenerativnog procesa. Hijaluronska kiselina iako nije direktno registrovana za tu namenu može se primeniti i nakon sportskih povreda ali i ortopedskih operacija jer smanjuje opterećenje zgloba, eliminiše bol i ubrzava oporavak.

Davanje hijaluronske kiseline je naročito važno za starije pacijente koji zbog bola u zglobovima često uzimaju preparate nesteroidnih antiinflamatornih lekova kao što su diklofenak, ibuprofen i drugi koji mogu da izazovu krvarenje iz gastrointestinalnog trakta ili da izazovu oštećenje bubrega. Davanjem hijaluronske kiseline nestaje bol i prestaje potreba za uzimanjem ovih lekova, ili se njihova količina drastično smanjuje.

Tokom 25 godina kliničkog iskustva pokazano je značajno smanjenje bola i poboljsanje funkcije zgloba i do 12 meseci kod više od 75 % pacijenata.

Veoma je važan odabir preparata hijaluronske kiseline. Klinička istraživanja dokazala su da hijaluronska kiselina visoke molekularne težine ima veću efikasnost i duže trajanje efekta. Važno je napomenuti da na tržištu postoji veliki broj preparata hijaluronske kiseline koji se u velikoj meri razlikuju po svom sastavu i efikasnosti i da uvek treba primenjivati preparate sa velikom koncentracijom hijaluronske kisleine visoke molekulske težine.

 

Prednost uvek treba dati preparatima sa visokom koncentracijom hijaluronske kiseline visoke molekulske težine kao što su Ostenil Plus i Artrovisc

Hijaluronska kiselina ima sledeće efekte:

uklanja bol i otok zgloba

povećava pokretljivost zgloba

smanjuje oštećenje zgloba i napredovanje artroze

ubrzava oporavak nakon povrede zgloba

Kako se izvodi intervencija?

Pod kontrolom ultrazvuka hijaluronska kiselina se aplikuje  u odgovarajući zglob (kuk, koleno) ili tetivnu ovojnicu. Intervencija traje kratko, obično kraće od 10 min.

Preparat hijaluronske kiseline je važno aplikovati pod kontrolom ultrazvuka kako bi preparat bio aplikovan na mesto oštećenja zgloba. Ukoliko postoji izliv u zglobu, pre aplikovanja preparata hijaluronske kiseline, važno je evakuisati tečnost u zglobu, kako bi se postigao optimalan efekat

Koje su indikacije za primenu hijaluronske kiseline u zglobove?

Artroza kolena-gonartroza

Artroza kuka-koksartroza

Artroze drugih zglobova

Sportske povrede

Degenerativne bolesti tetiva (sindrom rotatorne manžetne)

 

Preparati hijaluronske kiseline ostvaruju najbolji efekat u terapiji degenerativnih bolesti kolena (gonartoze) i kuka (koksartroze)

Kakvi su neželjeni efekti davanja hijaluronske kiseline u zglobove?

Blag bol na mestu primene hijaluronske kiseline  je najčešća komplikacija. Vrlo retko se javlja prolazno pogoršanje tegoba u prva 2 dana nakon primene leka. Jedan značajan broj pacijenata odmah nakon intervencije oseća olakšanje.  Važno je napomenuti da hijaluronska kiselina primenjena u zglobove nema sistemska neželjena dejstva.

Kada ne sme da se primeni hijaluronska kiselina u zglobove?

Jedina apsolutna kontraindikacija za primenu hijaluronske kiseline je septični artritis. U relativne kontraindikacije spade lečenje antikoagulansima, ali se uz adekvatnu pripremu i kod ovih pacijenata može primeniti.

Da li je bolje primeniti hijaluronsku kiselinu rano ili treba sačekati kad bol postane ozbiljan?

Hijaluronska kisleina ima mnogo veću efikasnost kod rane artroze. Kod ovakvih pacijenata se postiže potpuna eliminacija tegoba. Pored toga važan je efekat na usporavanje propadanja hrskavice, pa će se na taj način dložti napredovanje procesa.

Terapiju degenerativnih bolesti zglobova potrebno je početi što pre, zato što se najbolji terapijski efekat postiže kod početnih i umerenih degenerativnih promena

Kako se treba pripremiti za aplikovanje hijaluronske kiseline u zglobove?

Pre davanja hijaluronske kiseline u zglob nije potrebna nikakva posebna priprema.

Kada hijaluronska kiselina počinje da deluje?

Kod nekih pacijenata prvi pozitivni efekti se uočavaju već nakon davanja prve injekcije. Olakšanje tegoba obično se javlja nakon prve injekcije i razvija tokom vremena. Pun efekat se postiže oko 5 nedelja nakon tretmana hijaluronskom kiselinom. Za razliku od hijaluronske kiseline davanje kortikosteroida (blokada) obično dovodi do vrlo brzih efekata, ali se oni  i brzo gube tokom vremena.

Olakšanje tegoba nastaje već nekoliko dana nakon aplikacije prve injekcije, a pun efekat se postiže oko 5 nedelja nakon završene terapije

Kako se treba ponašati nakon aplikovanja hijaluronske kiseline u zglobove?

U prvih 24h nakon intervencije preporučuje se mirovanje, a nakon toga preporučuje se postepena aktivacija zgloba u zavisnosti od tipa patologije. Mesto uboda bi trebalo zaštiti od kvašenja narednih 6-12h. Tretman hijaluronskom kiselinom je idealno kombinovati sa odgovarajućom fizikalnom terapijom čime se postižu optimalni rezultati.

Kada se ponavlja tretman hijaluronskom kiselinom?

Ne postoje ograničenja za primenu hijaluronske kiseline. Ali imajući u vidu dugotrajnost efekta, tretman se obično ponavlja nakon godinu dana ili nakon ponovnog javljanaj tegoba.

 

As. dr sci. Ivica Jeremić

spec.interne medicine-reumatolog, NS

 

Zakažite pregled:

Reumatologija i fizikalna terapija

Naš ekspertski tim posvećen je dobrobiti pacijenta. Našim pacijentima je na raspolaganju reumatološka ordinaciju,savremena ultrazvučna dijagnostika, fizikalna terapija, PRP terapija, injekcije hijaluronske kiseline, akupunktura i celokupna rehabilitacija reumatoloških pacijenata. 

Kontakt podaci

    Poliklinika Pekic Beograd

    Bulevar Zorana Đinđića 123g

Trenutni popusti:

No news available.