Akupunktura

Akupunktura je jedna od najčešće korišćenih tehnika tradicionalne kineske medicine koja se kao metoda lečenja razvila u drevnoj Kini pre oko 5000 godina. U Evropi se kao metoda isceljivanja koristi od XVII veka, dok je danas primenjuju kao jedan od najčešćih vidova alternativnog lečenja. 1979.godine, akupunktura je i zvanično priznata od strane Svetske zdravstvene organizacije ( lista od 300 bolesti kod kojih se akupunktura preporučuje kao samostalni ili komplementarni način lečenja sproveden od strane licenciranih akupunkturologa).

U Srbiji se akupunktura koristi od 1934.godine  a Sekcija za akupunkturu  Srpskog lekarskog društva postoji od 1977.godine.

Ova metoda se sastoji od ubadanja iglica ( acus-igla, puntura-ubod)  u  odredjena mesta na koži  nazvana akupunkturne tačke, koje se po svojim osobinama razlikuju od okoline ( imaju niži električni otpor). Postoji 365 akupunkturnih tačaka( odnosno do 2000 sa ekstra tačkama)  rasporedjenih u 14 meridijana ( 12 glavnih, parnih meridijana i 2 sporedna,središnja meridijana). Meridijani su kanali, putevi  kretanja “energije ili životne energije ( ČI, ĆI, QI)” a akupunkturne tačke su mesta gde se ta energije transportuje na površinu kože.

Glavni cilj akupunkture je normalizovati protok  životne energije. Kada se ravnoteža postigne nastupa proces izlečenja, jer nedostatak, blokada ili višak energije u telu  dovode do bolesti.

Glavne indikacije za primenu akupunkture su :

·       bolni sindromi ( mišičnoskeletni sindromi-bol u vratu I donjem delu ledja,gonartroza, bolovi u ramenu,laktu, skočnom zglobu), glavobolje( migrene), neuropatski bolovi),

·       respiratorni sindromi ( upala sinusa, upala sluznice nosa, obična prehlada, alergijski rinitis, bronhijalna astma)  

·       digestivni sindromi ( spazam jednjaka, štucanje, čir na želucu I duodenumu, zatvor, dijareja, gojaznost)

·       neuropsihijatrijski sindromi ( neuralgija n. trigeminusa, pareza n.facijaisa,pareza nakon moždanog udara,depresija I anksioznost,periferna neuropatija, nesanica,epilepsija,odvikavanje od pušenja)

·       urorgenitalni sindromi ( noćno mokrenje,retencija urina,muški I ženski sterilitet, bolne menstruacije,neuredni menstrualni ciklusi,mučnina I povraćanje u trudnoći)

 

U seansi akupunkture u akupunkture tačke ubadaju se veoma tanke iglice, tako da pacijent uglavnom ne oseća bol. Koriste se iglice za jedokratnu upotrebu. Seansa traje 20-30 minuta,pacijent leži (ili redje sedi) i u jednoj seriji se najčešće radi 10 tretmana ( svakodnevno, svaki drugi dan ili 2 puta nedeljno). Za vreme jedne seanse koristi se različit broj tačaka ( najčešće  10 I više , u zavisnosti od indikacije za koju se primenjuje akupunktura I procene akupunkturologa).

Ako se akupunktura pravilno radi veoma retko može doći do povrede nerava ili , ako je ubod suviše dubok, povrede unutrašnjih organa. Ponekad, nakon uboda iglice može doći do pojave  modrice.

Zakažite pregled:

Reumatologija i fizikalna terapija

Naš ekspertski tim posvećen je dobrobiti pacijenta. Našim pacijentima je na raspolaganju reumatološka ordinaciju,savremena ultrazvučna dijagnostika, fizikalna terapija, PRP terapija, injekcije hijaluronske kiseline, akupunktura i celokupna rehabilitacija reumatoloških pacijenata. 

Kontakt podaci

    Poliklinika Pekic Beograd

    Bulevar Zorana Đinđića 123g

Trenutni popusti:

No news available.