Bol u leđima

 

Bol u donjem delu leđa

Od bola u leđima u svakom trenutku boluje oko 15 % populacije. Mnogi pacijenti imaju hronični bol u leđima koji u značajno meri narušava kvalitet života. Bol u donjem delu leđa najčešće nije povezan sa ozbiljnim uzrocima. Javlja se kod radno aktivnog stanovništva, naročito kod onih koji puno sede i nedovoljno se bave fizičkom aktivnošću. Međutim, bol u leđima može da bude povezan sa radikulopatijom, zatim sa prelomom kičmenih pršljenova ili pak može da bude povezan i sa patologijom koja potiče od okolnih tkiva i organa i ima specifičan uzrok.

 

Nespecifičan bol u donjem delu leđa

Većina pacijenata ima nespecifični bol u leđima, koji nije jasno povezan sa određenim uzročnicima. Bol je obično umerenog intenziteta, ne širi se i nihe povezan sa neurološkim ispadima. Ujutru je obično prisutna samo kratkotrajna ukočenost, a psihofizički stres, nezadovoljstvo i nedovoljna fizička aktivnost pogoršavaju tegobe. U pogoršanju bola se daju analgetici, a na duži rok najbolja prevencija i lečenje predstavlja fizičko vežbanje, odnosno specifične vežbe za jačanje muskulature leđa.

 

Bol u leđima povezan sa radikulopatijom

Bol u leđima povezan sa radikulopatijom može da bude veoma velikog intenziteta. Pacijenti se žale obično na bol u krsnom predelu koji se širi zadnjom stranom noge. Bol često otežava hod, a nekada može da remeti i san. Najčešće se javlja nakon fizičkog opterećenja u neadekvatnom položaju. U akutnim fazama bol se leči kombinovanom primenom potentnih anagletika, a postepeno se pacijent uključuje u program rehabilitacije. Kod odabrne grupe pacijenata mogu se davati lekovi koji deluju na hronični bol.

 

Bol u leđima povezan sa frakturom pršljenova

Frakture kičmenih pršljenova nisu retke, naročito u populaciji starijih žena koje boluju od osteoporoze. Često su povezane sa vrlo intenzivnim bolovima. Nekad frakture pršljenova mogu da uzrokuju i značajan neurološki ispad i da dovedu do značajnog narušavanja kvaliteta života. Diajgnoza se postavlja standardnim rendgenskim snimanjem kičme. Lečenje bola koji je povezan sa frakturama je kompleksnu i ukljuzčuje više modaliteta terapije. Mora se prvo pristupiti lečenju osteoporoze kako bi se smanjila mogućnost od daljih fraktura. U akutnim fazama se daju analgetici, nekada se daju preparati kalcitonina, a često je neophodno ukombinovati i preparate koji deluju na neuropatski bol. Dobri efekti se postižu i primenom fizikalne terapije, naročito primenom biostimulativnog magnetnog polja.

   

 

Zakažite pregled:

Reumatologija i fizikalna terapija

Naš ekspertski tim posvećen je dobrobiti pacijenta. Našim pacijentima je na raspolaganju reumatološka ordinaciju,savremena ultrazvučna dijagnostika, fizikalna terapija, PRP terapija, injekcije hijaluronske kiseline, akupunktura i celokupna rehabilitacija reumatoloških pacijenata. 

Kontakt podaci

    Poliklinika Pekic Beograd

    Bulevar Zorana Đinđića 123g

Trenutni popusti:

No news available.