Bol u kuku

Bol u kuku

Bol u kuku može da potiče iz samog zgloba kuka, zatim iz okolnih tetiva, sluznih kesica, butne kosti, ili pak da se projektuje iz kičme. Bol u preponi, odnosno prednjoj strani kuka najčešće potiče od osteoartritisa odnosno koksartroze, zatim koksitisa, odnosno zapaljenja zglob akuka, nekada potiče od preponske kile ili uvećanih limfnih žlezda u preponi. Bol sa spoljanje strane kuka najčešće potiče od trohanteričnog burzitisa, zapaljenja pripoja srednjeg glutealnog mišića, kompresije na bočni butni kožni nerv ili se pak projektuje iz kičme. Bol sa zadnje strane kuka se javlja zbog zapaljenja ishioglutealne burze, zapaljenja sakroilijačnog zgloba ili se projektuje iz kičme.

 

Koksartroza

Bol u koksartrozi se javlja u preponi, obično prilikom hoda. Bol je praćen ograničenom pokretljivošću. Često se javlja i grč mišića unutrašnje strane buta.  Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, radiografije i po potrebi ultrazvučnog pregleda. U početnim fazama koksartroza može vrlo uspešno da se leči primenom hijaluronske kiseline ili plazme bogate trombocitima. Više o koksartrozi pročitajte ovde...

 
Koksitis

Koksitis je zapaljenje zgloba kuka. Najčešće se javlja kod pacijenata koji boluju od tzv. seronegativnih spondiloartropatija. Uvek, kada kod mladih pacijenata, naročito muškaraca, ostoji bol u kuku mora se isključiti sumnja na koksitis. Tada je obavezno uraditi ultrazvučni pregled kako bi se utvrdilo da li postoji izliv u zglobu kuka.

Trohanterični burzitis

Trohanterični burzitis se češće javlja kod starijih, obično gojaznih pacijenata. Bol se javlja sa spoljašnje strane kuka, često je vrlo intenzivan i nekada otežava hod. Pacijenti se žale da ne mogu da legnu na obolelu stranu. Dijagnoza se postavlja klinički i ultrazvučnim pregledom, a terapija se u najvećem broju slučajeva sprovodi lokalnom primenom kortikosteroida.

 

Sakroilitis

Sakroiliitis je zapaljenje sakroilijačnog zgloba i najčešće se javlja u okviru grupe bolesti koje se nazivaju spondiloartropatije. Među njima je najpoznatija Behtereva bolest ili ankilozirajući spondilitis. Bol se javja tokom noći i u ranim jutarnjim satima. Praćen je obično dugotrajnom jutarnjom ukočenošću. Lečenje se sprovodi nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, a nekada i primenom biološke terapije.

Projektovani bol iz kičme

Bol sa zadnje strane kuka je vrlo često bol koji se projektuje iz kičmenog stuba. Najčšće se radi o radikulopatiji, odnosno bolu koji potiče od oštećenja korenanova kičmenih žvaca. Bol je najčešće izazvan ’’iskakanjem’’ međupršljenskog diska. Bol se javlja u kičmi, sa zadnje strane kuka, a često se širi duž noge i nekada ide sve do prstiju. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, a po potrebi se radi i dodatna dijagnostika, kao što je elektromiografija ili magnetna rezonanca. 

Zakažite pregled:

Reumatologija i fizikalna terapija

Naš ekspertski tim posvećen je dobrobiti pacijenta. Našim pacijentima je na raspolaganju reumatološka ordinaciju,savremena ultrazvučna dijagnostika, fizikalna terapija, PRP terapija, injekcije hijaluronske kiseline, akupunktura i celokupna rehabilitacija reumatoloških pacijenata. 

Kontakt podaci

    Poliklinika Pekic Beograd

    Bulevar Zorana Đinđića 123g

Trenutni popusti:

No news available.