GLUKOZAMIN SULFAT U TERAPIJI OSTEOARTROZA-DA, NE, MOŽDA?

Da li postoje naučni dokazi za primenu glukozamin sulfata u terapiji degenerativnih bolesti zglobova?

Glukozamin je suplement koji ima najviše naučnih dokaza o efikasnosti za lečenje osteoartroze odnosno degenerativnih bolesti zglobva. Glukozamin je složeni šećer koji se u velikoj meri nalazi u zglobovima, hrskavici i vezivnom tkivu i vrlo je važan za njihovo pravilno funkcionisanje.

Neki preparati glukozamina imaju visoku čistoću, pokazuju dobru efikasnost i registrovani su kao lekovi za lečenje osteartritisa. Efikasnost glukozamina je slična efikasnosti nesteroidnih antiinflamatornih lekova za ublažavanje bola, a ima i studija koje pokazuju da je čak i veća. Međutim glukozmin deluje sporo i efekti njegove primene se procenjuju nakon 3 meseca kontinuirane upotrebe.  Glukozamin je preporučen i od strane svetskih autoriteta kao lek za terapiju osteoartritisa. Inače, pokazano je da kontinuirana primene glukozamina tokom nekoliko godina u značajnoj meri smanjuje propadanje hrskavice što zapravo pokazuje da glukozamin deluje na sam tok bolesti.

Glukozamin se unosi u obliku tableta, praška koji se rastvara u vodi ili u obliku kapsula. Uvek treba voditi računa da u preparatu koji uzimate bude 1500mg glukozamina, jer je to doza koja je pokazala efikasnost u kliničkim studijama.

Glukozamin je generalno bezbedan za primenu tokom dužeg vremenskog perioda. Jedino se kod nekih osoba javlja osećaj mučnine nakon uzimanaj preparata i kod njih se preporučuje davanje glukozamina posle jela, a nekada se doza od 1500mg može podeliti u 2 ili 3 doze kao bi se povećala podnosšljivost.  Najviše dokaza preparati glukozamina imaju za lečenje artroze kolena, međutim efikasnost se može očekivati kod svih sinovijalnih zglobova (kuk, šake itd). 

Zakažite pregled:

Reumatologija i fizikalna terapija

Naš ekspertski tim posvećen je dobrobiti pacijenta. Našim pacijentima je na raspolaganju reumatološka ordinaciju,savremena ultrazvučna dijagnostika, fizikalna terapija, PRP terapija, injekcije hijaluronske kiseline, akupunktura i celokupna rehabilitacija reumatoloških pacijenata. 

Kontakt podaci

    Poliklinika Pekic Beograd

    Bulevar Zorana Đinđića 123g

Trenutni popusti:

No news available.